Başarısızlık Kötü Müdür?
Başlıkla çok kavga ettim ancak en yakın anlamda bunu buldum. Konuyu kestirmiş olmalısınız. Temelde olumsuz olan bu kavramla alakalı kafamdan geçen bir kaç noktaya değinmek için bu konuyu yazıyorum. Temelde olumsuz evet ancak gerçek anlamda öyle mi?
Michael Jordan’ın sözü aklıma geldi geçenlerde. Kendisi sadece basketbol sporunda değil en önemli 10 sporcu düşünülse arasına girecek bir efsane. Kendisi ABD profesyonel basketbol ligi NBA’in resmi sitesine göre, “Oybirliğiyle, Michael Jordan tüm zamanların en büyük basketbolcusudur.” Konumuzla alakalı bir kaç sözünü paylaşmak istiyorum sizlerle.
- Başarısızlığı kabul edebilirim. Herkes bir şeylerde başarısız olabilir. Ama denememeyi asla kabul edemem.
- Hayatım boyunca hata üstüne hata, hata ve hata yaptım bu yüzden başardım.
Bunların yanında benim aklıma gelen ve konu ile ilgili düşünmemi sağlayan şu söz;
“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.”
“Kariyerim boyunca 9000 atış kaçırdım. 300 maç kaybettim. 26 defa oyun kazandıracak son şutu kaçırdım. Defalarca başarısızlığı gördüm . Ve işte bu yüzden başarıyı yakaladım.”
Gerçekten garip. Başarısızlık diye düşündüğünüz şeyi sürekli yapmadan başarı gelmiyor. Yani sürekli başarısız olmalısınız diyebiliriz. Çünkü başarısızlıklarda sabır göstermezseniz tünelin sonunu göremeyeceksiniz. İstikrarlı bir şekilde başarısız olmak. Gene bu konu ile alakalı 1093 tane patenti olan Thomas Edison örnek verilebilir. Kendisi hepinizin bildiği gibi ampulün mucidi. Başarısızlığa bakalım nasıl bakıyor;
– “i have not failed. i’ve just found 10000 ways that won’t work.”
Kendisi sürekli çalışan ve istikrarlı başarısızlardan biri. Ama ben başarısız olmadım, çalışmayacak 10000 tane yol buldum diyor. Çünkü biliyor ki 10000 kere başarısız olmasa o ampul yanmayacaktı.
“Hayatın en büyük hataları başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.” Thomas Edison
Konu ile alakalı ülkemizde de çok ilginç hikayeler yok değil. En çok garibime gidenlerden birini örnek vereceğim. Vecihi Hürkuş. Vecihi denildiğinde eğer bu kişiyi bilmiyorsanız Şener Şen’in canlandırdığı karakter gelecektir aklınıza. Uçakla evin yanına gelip kız isteyen hani. Ancak ne garip ki uçaklarla alakalı bu ismin çok büyük bağlantısı var. Sizden ricam mutlaka bi yerlerden bu kişinin hayatını bulup okuyun. Ben sadece başarısızlıklar ile sonuca ulaşmanın alakası ile ilgileniyorum. Kısa bir video ile Vecihi Hürkuş’a bakalım şimdi de.
Ne kadar garip değil mi? Yaptıkları için ders kitaplarında gençlere okutabileceğimiz bir insanın ismini sadece bir komedi filminde gülünecek bir karakterde duyuyoruz sadece. Gerçekten bu ayıp bize yeter. Bu gibi kişiler bana hep “Bu ülkede hiç bir başarı cezasız kalmaz”sözünü hatırlatıyor.
Başarı için gerekenler konusunda çok sabırsız olduğumuz konusunda hem fikiriz. İlk denememizde ve haliyle başarısızlığımızda kapıları rahatça kapatıyoruz olmayacak diye. Halbuki başarısızlıktan alabileceğimiz dersler varken ve doğru cevabı bulmak için bir yanlışı daha elemişken.
Başarısızlık denilen şey aslında yolda olmaktır. Ve başarıya giden bu yolda yaşamamız gereken deneyimlerdir. Bu konuya bu şekilde bakmadığımız sürece gerçek manada bir başarıdan söz edemeyeceğiz. İnatla başarısız olmalıyız eğer başarmak istiyorsak.
Facebook ve google gibi yerlere defalarca iş başvurusu yapan ve umutsuzluğa kapılan yazılım mühendisi Brian Acton denemeyi bıraksaydı şuan hepimizin elinden düşürmediği uygulama olan whatsapp’ı geliştiremeyecekti. Ve facebook’un kapısından döndüğünde bıraksaydı yürümeyi 2014 yılında kendisini işe almayan facebook’a geliştirdiği uygulamayı tam 19 milyar dolara satamayacaktı. 19 milyar dolar.
Facebook bu arkadaşı reddettikten sonra attığı tweet. Beni reddettiler diyor ve son cümlesinde önümüzdeki maceralara bakacağım diyor. Eğer başarısız olduk ulan gene almadılar işe allah belalarını versin bıktım bu hayattan deseydi nasıl olurdu sizce? O döndüğü kapı 19 milyar dolar vererek geri çağırır mıydı.
“Başarısızlık, daha zekice başlama fırsatından başka bir şey değildir.” Henry Ford
Hayallerimizden vazgeçmememiz lazım. Sürekli hata da yapsak peşinden koşmalıyız. Başarısızlık dediğimiz şey sadece bir ilizyondan ibaret. Benimde hayallerim vardı. Onlarca belki. Sürekli hayal kırıklığına uğradım. Hatta bir noktada hayal kırıklıklarından ibaretim diyebilirim. Başarısız olmak ne demek emin olabilirsiniz ki adım gibi bildiğim bir şey. Ancak yapabileceğim tek şey daha başarısız olmak. Hayallare ulaşmanın anlıyorum ki başka yolu yok.
Hayallerimden birisini gerçekleştirmek yolunda yazıları sıklaştırmaya başladım. Günde bir belki iki günde bir yazı yazıyorum okumanız için. Başarısız yazılar olabilir. Anlatacağımı anlatamıyor olabilirim ancak vazgeçmemeyi düşünüyorum. Bu noktada sosyal medyalarınızdan yazılarımı paylaşarak destek olabilirsiniz bana. Daha fazla kişiye ulaşmak konusunda güzel olabilir bu. Ve okuduktan sonra fikirlerinizi yazmanız da çok değerli benim için. Son olarak siz de başarısız olmaktan sıkılmayın. Sürekli, daha fazla başarısız olmak dileği ile…
“Peşinden gidecek cesaretiniz varsa, bütün rüyalar gerçek olabilir.” Walt Disney
Gerçekçi ve etkili bir motivasyon yazısı olmuş. Gelecek yazınızı da merakla bekliyoruz
Hayatın her aşamasında perde gibi önümüze serilen ‘gereksiz korku’yu gerçekten çok güzel ifade etmişsiniz. Hayatta hep kendimizin ne düşündüğü değil de başkalarının düşüncelerine takılan bizlere çok güzel bir ders niteliğinde olmuş yazınız. Yazınızın devamını bekler iyi günler dilerim…